Meest gesteld vragen

Het aanschaffen van een waterontharder komt met de nodige vragen, hieronder de meeste gestelde vragen

Waterontharders zijn er met heel veel verschillende prijzen. Wij leveren echte kwaliteit voor een betaalbare prijs, wij kopen onze producten niet uit China.
Onze units worden gemaakt in Amerika en Italië en geassembleerd in België. Top kwaliteit hoeft niet de hoofdprijs te kosten, bij ons heeft u al een echte waterontharder voor € 799,-. Wij zijn transparant, je vind de prijzen gewoon op onze website.

Wij hebben een zeer divers en groot assortiment waterontharders, niet om de keuze moeilijker te maken maar om het meest geschikte model voor je huishouden te kunnen adviseren.
Wat speelt onder andere een rol bij het vinden van de juiste waterontharder?

  • Aantal personen in het huishouden
  • Is een dubbele douche of misschien meerdere badkamers
  • Is er een regen/stort douche gemonteerd en de aanwezigheid van een bad
  • Diameter van uw leidingwerk
  • De doorlaat van uw watermeter, QN waarde

Daarnaast speelt de plaatsing locatie ook een grote rol. Het toestel wat wij in een trapkast plaatsen kan niet in een kruipruimte geplaatst worden.

Een waterontharder wordt zo dicht mogelijk bij de watermeter geplaatst en wanneer die niet mogelijk is uitgevoerd met grote diameter leidingen.
De waterontharders die wij toepassen werken op 12V veilige spanning en de transformator moet in een stopcontact geplaatst worden. Wanneer een stopcontact er niet is kunnen wij dit ook voor u realiseren.
Er moet toegang zijn tot een afvoer, alle ontharders die werken op basis van zout hebben afvalwater dat geloosd moet worden op het riool.

Als deze 3 onderdelen uitgevoerd kunnen worden dan is de montage mogelijk. In ons foto-album kunt u praktijk voorbeelden zien.

Ja en nee.

Dit hangt heel erg af van de locatie en situatie. Wanneer een ontharder geplaatst wordt in een trapkast waar ook vloerverwarming zit is het verstandig om een ontsmetting module te hebben. Bent u veel en lang van huis gedurende het jaar dan is het ook verstandig om een ontsmetting module te hebben. In een meterkast wordt het ook snel warm en is kans op bacterie groei riant aanwezig. Wij zijn geen voorstander van montage in de meterkast.

Wij plaatsen ook waterontharders in de kruipruimte, hier is het vaak gedurende het hele jaar wel koel, hierdoor is normaal onderhoud voldoende en is een ontsmetting module niet noodzakelijk.

De Swan ontharders hebben geen ontsmetting module en de Flamingo ontharders hebben standaard een ontsmetting module, deze is wel aan en uit te zetten.

Een waterontharder kan in een meterkast geplaatst worden, wij adviseren om dit niet te doen. Een meterkast moet voldoen aan de NEN 2768.

De meterkast is ingedeeld in sectoren, onder zit water, daarboven gas en dan komt het stroom gebied. Bij plaatsing van een waterontharder zit een water behandelend toestel al snel in het gebied van stroom. Dit zal niet gelijk problemen geven maar condens druppels of in ergste geval een lekkages kunnen kortsluiting veroorzaken met alle gevolgen.

Gelukkig hebben wij hier een goede oplossingen voor. Wij kunnen via de kruipruimte bijna overal onder het huis komen, hierdoor zijn er veel meer plaatsing mogelijkheden. Ook hebben wij een toestel die goed over de omstandigheden kan in de kruipruimte, hierbij plaatsen we een ontharder vlakbij de watermeter in de kruipruimte en komt de zoutvoorraad op de begane grond. Een waterontharder die voelt zich wel thuis in de koude omgeving van de kruipruimte, het water blijft dan koel in het toestel.

Een meterkast biedt meestal ook niet veel ruimte, een ontharder hier geplaatst is ook snel en vaak te klein en 100% zacht water kan dan niet gegarandeerd worden. Niet iedereen wil 100% zacht water en onze toestellen zijn traploos in te regelen op resthardheid, maar een ontharder van ons kan wel 100% zacht water leveren bij elke waterafname.

Onze ontharders zijn standaard uitgevoerd met een by-pass, door simpel een knop een kwartslag te draaien heb je hard water. Wanneer de tuin gesproeid wordt of een zwembadje gevuld wordt is zacht water niet nodig. Bij onze toestellen kun je dus simpel hard water tappen.

Ja, een waterontharder heeft onderhoud nodig. Elk merk en type waterontharder heeft dit nodig. Wij hebben in samenwerking met een bedrijf gespecialiseerd in virussen en bacteriën onderzoek gedaan naar waterkwaliteit en kwaliteit van het filtermateriaal.

Een waterontharder die onderhoud krijgt had goede resultaten, het kiemgetal was goed en onder de norm gesteld door leidingwater maatschappijen. Er waren geen gisten en schimmels aanwezig en en geen E. Coli.

Er was ook een toestel getest wat 4 jaar geen onderhoud had gehad. Hier was het kiemgetal 50 keer te hoog, waren geen E.coli bacteriën aanwezig (gelukkig maar) en zijn er een paar sporen van gisten en schimmels gevonden. Na een spoeling met onze eigen ontwikkelde spoelmiddel waren de waardes weer normaal.

Het is dus heel verstandig om onderhoud te doen. Of u dit niet laat uitvoeren of eenmaal per jaar zelf het spoelmiddel toevoegt, doe in ieder geval iets. Het is drinkwater wat behandeld wordt en dit moet ten allen tijde van goede kwaliteit zijn.

De garantie op onze waterontharders is 3 jaar. Met ons onderhoud is dit te verlengen tot maximaal 20 jaar.

Wij vinden het belangrijk dat mensen kunnen kiezen, wij geven niet standaard 20 jaar garantie en verplichten dan onderhoud. Je kunt bij ons kiezen om het onderhoud door ons uit te laten voeren, dan verlengen wij de garantie. Dit kan elk jaar of om het jaar.
Het belangrijkste van onderhoud is het ontsmetten van het toestel, dit is eenvoudig zelf uit te voeren.

Bij onderhoud uitgevoerd door ons controleren wij het hele toestel. De verzamelde gegevens door microprocessor verzamelen wij in een rapport, vervuilde filters worden vervangen en kanalen worden handmatig ontsmet. Het ontsmetting middel is volledig veilig en biologisch afbreekbaar. Wij gebruiken niet een resin clean op basis van fosforzuur voor het onderhoud.

Tijdens het tappen van zacht water maken onze waterontharders totaal geen geluid, alleen tijdens spoelingen produceert het toestel gering geluid. Onze ontharders spoelen in de nacht en zijn volume gestuurd, alleen een spoeling wanneer dit nodig is. Het tijdstip is te programmeren.

Het geluid niveau is vergelijkbaar met een vaatwasser en je zult hem waarschijnlijk nooit horen. Wanneer het toestel in een bijkeuken, trapkast of kruipruimte staat zul je hier geen hinder van ondervinden.

In onze toestellen past altijd minimaal 25kg zout zodat je niet vaak hoeft aan te vullen. Een Flamingo premium ontharder heeft een droge zoutvoorraad.

Met het onderhoud nemen wij het zout voor het komende jaar voor je mee en leggen het op de plek waar je het bewaard. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Overijssel brengen wij het zout (minimaal 2) zelf bij u langs voor een geringe vergoeding van € 20,- en leggen het ook dan op de plek waar het in huis bewaard wordt.