Elektrische of stroomloze waterontharder?

Hier wordt veel over geschreven, maar hoe zit dit nu echt?

Onze waterontharders gebruiken slechts € 6,- stroom op jaarbasis

NaRoSo
66 liter per 3.200 liter waterverbruik. Totaal spoelwater per jaar: 2.062,50 liter

Stroomloos
18 liter per 1.000 liter waterverbruik. Totaal spoelwater per jaar: 1.800,00 liter


Onze waterontharders doen tijdens een regeneratie ook snelle spoelingen om het filtermateriaal goed doorelkaar te halen. Zo ligt het filtermateriaal altijd ergens anders in het toestel wat de capaciteit en de kwaliteit ten goede komt. Hierdoor is waterverbruik iets hoger maar het toestel beter gespoeld. Een stroomloze waterontharder doet normaliter alleen een trage spoeling en geen snelle spoelingen.

NaRoSo
Volumegestuurd op een moment dat u slaapt, het geluidsniveau is vergelijkbaar met een afwasmachine

Stroomloos
Meestal direct nadat de capaciteit verbruikt is


De door ons toegepaste waterontharders registreren voor elke dag van de week het waterverbruik en maken hier een gemiddelde van, aan de hand van deze gegevens bepaalt het toestel of er gespoeld moet worden, dit gebeurt wanneer u slaapt. Zo heeft u altijd zacht water. Door de diverse effectieve en snelle spoelingen duurt een regeneratie ongeveer 60 minuten. Een regenratie moet 1 keer per 7 dagen. Een stroomloze spoelt meestal direct bij het bereiken van de capaciteit, dit gebeurd meestal tijdens veel waterafname zoals bij het douchen. Uitgevoerd met 1 tank betekend dit geen zacht water en bij modellen met 2 tanks een halvering van de capaciteit.

NaRoSo
De Swan modellen hebben deze module niet en de Flamingo heeft dit standaard (aan of uit te zetten)

Stroomloos
Deze module werkt op stroom en kan niet toegepast worden zonder een stopcontact


Het toepassen van deze module hangt af van meerdere factoren. De plaatsings locatie en de temperatuur in een ruimte hebben invloed, in bijvoorbeeld een trapkast met vloerverwarming is het wel aan te raden. Wanneer een gezin meerdere maanden per jaar uit huis is, dan is deze module ook zeker een toevoeging. In de kruipruimte is het koel en heeft deze module weer minder toegevoegde waarde. Onze ontharders zijn altijd uitgevoerd met een vakantie modus, zo heeft u nooit langdurig stilstaand water in het toestel. Bovenstaande functies heeft een stroomloze ontharder niet. Het aangemaakte reinigingsmiddel is niet schadelijk voor de gezondheid, biologisch afbreekbaar en wordt tijdens een regeneratie volledig weggespoeld.

NaRoSo
Al onze waterontharders zijn met monodisperse hars uitgevoerd van 0,6mm gelijke korrels

Stroomloos
Meestal uitgevoerd met 0,3mm hars in kleine hoeveelheden in tanks. Meestal 3 tot 4 liter filtermateriaal


Het gebruikte filtermateriaal is van korrels van gelijke grootte, dit noemen wij monodisperse. De korrels zijn 0,6mm in diameter, ons kleinste toestel heeft 10 liter filtermateriaal. Wij kiezen voor dit filter materiaal vanwege de hoge opname capaciteit en het minimale drukverlies. Kleinere korrels zoals gebruikt in veel stroomloze toestellen wordt veel compacter in elkaar gedrukt. Denk hierbij ter vergelijking eens aan zand korrels en steentjes, als u een emmer water leeggooid over steentjes is het water veel sneller verdwenen. Ons filtermateriaal heeft dan ook veel minder drukverlies en toch een hoge capaciteit. Met onze systemen heeft u dan ook echt 100% zacht water.

NaRoSo
Onze modellen hebben een zeer gering drukverlies door het gebruikte hars en de besturingsunit

Stroomloos
Door compacte doorlaten en kleine harskorrels meer drukverlies


De doorlaat van onze besturings units is minimaal 3,77m³ per uur, hiermee behoren ze tot de waterontharders met het minste drukverlies, des te meer doorlaat betekend des te minder drukverlies. Door het gebruikte hars wordt het drukverlies nog verder gereduceerd dan vele andere waterontharders. Met een waterontharder van NaRoSo merkt u dan ook nauwelijks verschil in de waterdruk voor en na. Een stroomloze waterontharder heeft compact filtermateriaal wat meer drukverlies geeft, de besturingsunit is ook klein met kleine doorlaten wat ook meer verlies kan geven in druk. Daarnaast haalt dit type waterontharder zijn energie voor de spoelingen uit het doorstromende water, dit zal ook altijd meer verlies geven dan een electronische waterontharder.

NaRoSo
De units worden gemaakt in Brookfield (VS) en in Pisa (IT) en geassembleerd in België

Stroomloos
De bekendere merken van de stroomloze waterontharders komen uit België

Onze producten hebben dan ook diverse certificaten en keurmerken waaronder ACS, WRAS en DM174. Via deze link: www.pentairaquaeurope.com/nl/brand/autotrol vind u veel info over onze besturings units en de gebruikte technieken. Pentair is wereldwijd 1 van de marktleiders op het gebied van water en waterbehandeling. Autotrol staat hoog aangeschreven bij experts in de waterbehandeling. Een stroomloze waterontharder uit België zal ongeveer dezelfde keurmerken hebben als onze toestellen.

NaRoSo
Door het gebruikte nokkenas principe een uitblinker in aaschafprijs en betrouwbaarheid

Stroomloos
Meer draaiende onderdelen vanwege watersturing hierdoor vaak meer slijtage


Door de nokkenas bediening en wrijvingsloze afdichtigingen is er praktisch geen slijtage. Hierdoor heeft het product een hele hoge betrouwbaardheid, het voordeel van dit systeem is dat het eenvoudiger is om te fabriceren, de eindgebruiker merkt dit door een lagere aanschafprijs. De waterontharders zijn difusie dicht, dit houdt in dat de electronica is beschermd tegen stof, waterdruppels en ongedierte. Zelfs na jaren van gebruik ziet de electronica er nog als nieuw uit, zelfs als het toestel in de kruipruimte staat. De stroomloze ontharders zijn ook betrouwbaar maar hebben meer draaiende onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage. Op lange termijn zijn onze waterontharders bewezen betrouwbaar gebleken.

NaRoSo
De microprocessor registreert het waterverbruik en zal alleen spoelen indien nodig

Stroomloos
Door lage capaciteit veel spoelingen en daardoor meer slijtage, wel effciënt met zoutverbruik


Met een microprocessor gestuurde besturingsunit bent u zeker van efficiënte spoelingen. Het toestel houdt voor elke dag van de week uw waterverbruik bij en registreert dit. Zo weet het toestel exact wanneer een spoeling noodzakelijk is. Daarnaast is een computer gestuurde waterontharder heel nauwkeurig en effectief te programmeren. De stroomloze ontharders hebben vaak kleine capaciteiten en moet elke 1.000 liter een regeneratie uitvoeren, ze werken wel efficiënt en de capaciteit wordt goed benut. Het nadeel hiervan is dat een ontharder als deze 3 keer moet spoelen waar die van ons 1 keer spoelt. Op de lange termijn geeft dit meer slijtage.

NaRoSo
0dH geeft de meeste luxe ervaring maar heeft invloed op smaak, resthardheid is traploos regelbaar

Stroomloos
Bij grote waterafname kans op resthardheid door te weinig capaciteit, 0dH niet altijd te garanderen


Het meeste resultaat met een waterontharder wordt bereikt met een instelling van 0dH. Hierdoor heeft kalk nergens invloed op. Uw reinigingsmiddelen werken het meest effciënt, uw badkamer blijft echt vrij van kalkaanslag en uw huid voelt na de eerste keer douchen zachter. De smaak veranderd bij 0dH wel en is vaak een kwestie van wennen. Onze systemen kunnen door middel van een mengventiel traploos ingeregeld worden met resthardheid, indien gewenst. Door het gebruik van weinig filtermateriaal in stroomloze ontharders is de kans groot dat er bij grote waterafname’s resthardheid in het water komt, zelfs wanneer dit niet gewenst is.

NaRoSo
Door het grote formaat neemt het langzaam de temperatuur van de omgeving op

Stroomloos
Door het kleine formaat neemt het snel de temperatuur van de omgeving op, vooral in een meterkast


Wanneer het water warm wordt in het toestel kunnen er bacteriën groeien in een ontharder. Met een grote waterontharder is er meer waterinhoud wat langzamer de omgevings temperatuur opneemt en groei van bacteriën remt. Daarnaast is de locatie ook van invloed, een ontsmettingmodule is op warmere plekken een uitkomst. Een kruipruimte is vaak het hele jaar door wel koel. Een meterkast zit vaak vol met electronica en het kan er behoorlijk warm worden. Een kleine ontharder neemt snel de omgevings temperatuur op, hierdoor groeien er sneller bacteriën, een stroomloze ontharder heeft geen vakantiemodus en ook geen ontsmetting module. De kans op verontreiniging is hoger, locatie heeft hier zeker invloed op.